Ga naar hoofdinhoud

Orthopedische problemen bij schoolkinderen

Bij schoolkinderen kunnen verschillende orthopedische afwijkingen optreden: dit zijn problemen met botten, pezen en/of spieren.

Hypermobiliteit

Er is sprake van van hypermobiliteit wanneer een kind te soepele gewrichten heeft. De hypermobiliteit kan gepaard gaan met pijnklachten in alle lichaamsdelen. Door de pijnklachten kan het zijn dat het kind sommige dagelijkse activiteiten niet goed uit kan voeren. Bij kinderen die hypermobiel zijn is vaak de spierkracht verminderd, net als de coördinatie. Ook kan de fitheid van deze kinderen ondergemiddeld zijn. Dit alles kan voor problemen zorgen in de motorische ontwikkeling.

Wij kunnen een rol spelen bij het optimaliseren van die ontwikkeling, waardoor zij de dagelijkse activiteiten beter uit kunnen voeren en bijvoorbeeld toch mee kunnen doen met reguliere sporten.

Tenenlopen

Tenenlopen kan een normale fase binnen de ontwikkeling van het lopen bij een kind.

Wanneer het tenenlopen aanhoudt, kan dit een andere oorzaak hebben. Een oorzaak kan zijn dat er sprake is van een onderliggende aandoening.  Bij sommige kinderen is er echter geen oorzaak voor het ontstaan van de tenengang.

Bij jonge kinderen kunnen we specifieke oefeningen met het kind doen om het tenenlopen uit het normale patroon te halen. Ook geven we veel adviezen voor thuis. Als het tenenlopen bij uw kind erger is, kan er gekozen worden voor gips, om zo meer beweeglijkheid in de enkel te krijgen. Na de periode met gips is het van belang de oefeningen goed te blijven doen, zodat uw kind de extra beweeglijkheid ook blijft gebruiken tijdens het lopen.

Osteogenesis imperfecta

Osteogenesis imperfecta is een aandoening waarbij de botten van het kind een grotere kans hebben om te breken. Verder zijn andere delen van het lichaam ook kwetsbaarder.

Bij kinderen met deze aandoening is er vaak sprake van hypermobiliteit en verminderde spierkracht. Daarnaast is het kind doorgaans ook minder fit en snel vermoeid.

Uw kind kan hierbij verschillende hulpvragen hebben op het gebied van dagelijkse activiteiten en sport. Wij kunnen een rol spelen bij de begeleiding op deze vlakken en kunnen motorische ontwikkeling van uw kind stimuleren.

Rugpijn

Rugpijn is een klacht waar steeds meer kinderen last van hebben. Het kan zo zijn dat de rugpijn een andere achterliggende oorzaak heeft. Het is daarom van belang om de rugpijn te laten onderzoeken.

Vaak komen de rugklachten door een overbelasting van spieren. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding tijdens een activiteit of door overmatig eenzelfde beweging uitvoeren.

Het kan ook zo zijn dat de spierkracht van de buik en rug verminderd is bij het kind waardoor er een verkeerde houding is aangenomen gedurende langere tijd.

De kinderfysiotherapeut kan helpen in het begeleiden, adviseren en trainen van de rug, zodat het kind minder pijn ervaart in de rug.

Scoliose

Scoliose is een afwijking in de wervelkolom waarbij er een of meerder krommingen zichtbaar zijn. Een scoliose wordt meestal vastgesteld door een jeugd- of schoolarts, waarna er een een röntgenfoto wordt gemaakt. In de groei gebeurt er veel met de scoliose en daarom moet het goed in de gaten gehouden worden. Naarmate een kind groeit kan de scoliose verergeren.

Als er pijnklachten optreden kunnen we samen met u en uw kind bekijken of er onderdelen zijn die we kunnen behandelen, zoals het oefenen van specifieke activiteiten die uw kind niet kan uitvoeren. Het gebeurt ook vaak dat een kind met een scoliose geopereerd wordt. Als dat ook zo is bij uw kind, dan kunnen we ervoor zorgen dat hij of zij zo sterk mogelijk de operatie ingaat en erna zo snel mogelijk weer zelfstandig wordt.

Nekklachten

Nekklachten komen steeds vaker voor bij kinderen., doordat ze ook steeds vaker tablets, computers en telefoons gebruiken. Ze bewegen veel minder en zitten vaak onderuit gezakt. In die houding worden rugspieren minder geactiveerd, waardoor ze uiteindelijk hun kracht  verliezen en het moeilijker wordt voor een kind om zijn of haar bovenlichaam rechtop te houden. Hierdoor laten ze hun hoofd vooroverhangen, wat weer voor meer klachten in de nek zorgt.

Wij kunnen helpen met het trainen van de nekspieren op de juiste manier en adviezen en tips geven op het gebied van houding en bewegingen.

Afwijkende stand voeten en benen

Er bestaan veel verschillende afwijkingen in de voeten en benen. Het is normaal dat een peuter die net loopt zich nog aan het ontwikkelen is en er dus verschillende manieren van lopen zichtbaar zijn. Over het algemeen lopen kinderen op jonge leeftijd met O-benen en gaat het in een later stadium over naar de X-stand. Maar het komt vaak ook voor dat de eerdere stand aanhoudt, waardoor een kind minder goed loopt.

Aan de voeten van veel kinderen te zien dat ze met de enkels naar binnen zakken, de zogenoemde valgusstand. Bij die kinderen zorgt dit soms voor pijnklachten of kunnen ze hierdoor moeilijker lopen.

Daarnaast struikelen kinderen regelmaat over hun eigen voeten. Dit hoort bij het leren lopen en rennen, maar als het niet verbetert kan het de ontwikkeling van het rennen in de weg staan. Al deze voorbeelden zijn dingen waarbij wij een rol kunnen spelen door uw kind te begeleiden in zijn of haar motorische ontwikkeling.

Back To Top