Ga naar hoofdinhoud

Wat is overstrekken?

Van overstrekken is sprake als uw kindje de armen en benen aanspant en zich naar achteren (over) strekt, hiermee het hoofd naar achteren duwend. Baby’s die overstrekken spannen hun rugspieren continu aan, waardoor hun lichaam strak en gespannen staat. Vaak hebben overstrekkende baby’s gebalde vuisten en liggen ze als een plank op je arm.

Wat zijn de gevolgen van overstrekken

Het overstrekken veroorzaakt veel spanning in de spieren van de wervelkolom en geeft veel druk op de achterkant van het hoofd van uw baby. Als uw baby zich in zijn of haar bed veelvuldig overstrekt, kan hij of zij daardoor een plat hoofdje krijgen.

Ook kan overstrekken zorgen voor een motorische achterstand. Een baby die veel overstrekt ontwikkelt daarnaast erg sterke rugspieren, maar de buikspieren blijven vaak wat zwak.

Het overstrekken gaat regelmatig samen met onrust en (veel) huilen. Ook kan het ertoe leiden dat een baby te weinig drinkt, zich minder goed laat dragen en knuffelen en moeilijker oogcontact maakt.

De oorzaak van overstrekken

Vaak is het zo dat een baby die last heeft van overstrekking simpel gezegd gewoon niet zo lekker in zijn of haar vel zit en reageert op vervelende prikkels van buitenaf..

Waarom een baby niet lekker in zijn of haar vel zit, is soms lastig aan te wijzen. Een te vroege, lange, zware of snelle bevalling kan een oorzaak zijn. Huilbaby’s of prikkelbare baby’s hebben ook vaker last van overstrekking.

Wat kun ik doen als mijn baby overstrekt?

Als uw baby overstrekt of u vermoedt dat dit gebeurt is het verstandig om een afspraak met de huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen kijken of het overstrekken geen onderliggende oorzaak heeft en u doorverwijzen naar ons. Natuurlijk kunt u ook direct contact met ons opnemen. Wij kunnen helpen met de houding van uw kindje en u leren hoe u hem of haar meer kunt laten ontspannen.

Back To Top