Ga naar hoofdinhoud

Kinderen kunnen al vanaf hun geboorte te maken krijgen met verschillende orthopedische problemen.  (Orthopedische problemen zijn afwijkingen aan botten en gewrichten.

Hieronder staan de orthopedische problemen beschreven die het meest voorkomen bij baby’s.

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie of dysplastische heupontwikkeling (DHO) is het heupgewricht van het kindje niet helemaal goed ontwikkeld. De heupkom is niet diep genoeg, waardoor de heupkop niet volledig in de kom zit en er (gedeeltelijk) uit kan glijden. Het heupgewricht kan zichzelf niet verder ontwikkelen. Wanneer de heupkop volledig uit de kom is gegleden, heet dit een heupluxatie.

De exacte oorzaak van heupdysplasie is niet bekend, wel zijn er een aantal factoren die de kans op heupdysplasie vergroten. Voorbeelden hiervan zijn erfelijkheid, geboorte via stuitligging, ruimtegebrek in de baarmoeder en andere aangeboren afwijkingen.

Heupdysplasie komt veel voor bij baby’s en daarom wordt er regelmatig op gecontroleerd door bijvoorbeeld het consultatiebureau. Er wordt gekeken naar bilplooien, beenlengte en de beweeglijkheid van de heupen.

Bij het vermoeden van heupdysplasie wordt u vaak doorverwezen naar het ziekenhuis voor een echo of röntgenfoto om het daadwerkelijk te kunnen diagnosticeren. In de meeste gevallen krijgt uw baby, als de diagnose gesteld is, een spreidhulpmiddel om de heupen goed te laten ontwikkelen. Het spreidhulpmiddel zorgt ervoor dat de heupkop weer in het midden van de heupkom komt te staan. Gemiddeld moet uw baby dit spreidhulpmiddel drie tot zes maanden gebruiken.

Door dit spreidhulpmiddel verloopt de motorische ontwikkeling op een andere manier, omdat uw kindje zich minder vrij kan bewegen. Het gebeurt daardoor vaak dat een kind met dit hulpmiddel een motorische achterstand oploopt. Dat is iets waar wij als kinderfysiotherapeuten bij kunnen helpen.

Klompvoet

Een klompvoet is een aandoening van de voet en het onderbeen. Bij deze aandoening zijn de pezen en spieren in het onderbeen en in de voet anders aangelegd, waardoor de voet er anders uitziet en beweegt.

Vaak is de afwijkende voetstand al te zien tijdens de zwangerschap, waardoor er na de geboorte snel met een behandeling begonnen kan worden.

In het algemeen heeft die behandeling goede resultaten, maar het kan zo zijn dat uw kind een motorische achterstand ontwikkelt door de klompvoet. Op dit gebied kunnen wij een rol spelen. Soms vermindert de  mobiliteit van de voet verminderd, dan heeft de kinderfysiotherapeut een taak bij het optimaliseren en onderhouden van de mobiliteit.

Osteogenesis imperfecta

Osteogenesis imperfecta is een aandoening waarbij de botten van het kind een grotere kans hebben om te breken. Verder zijn andere delen van het lichaam ook kwetsbaarder.

Heeft uw kindje osteogenesis imperfecta dan kunnen wij als kinderfysiotherapeuten een belangrijke rol spelen door u te adviseren over de de hantering en positionering van uw kind. Als uw kind wat ouder is verleggen we de aandacht naar het zo goed mogelijk ontwikkelen van de motorische vaardigheden, met name de grofmotorische.

Dwerggroei

Bij dwerggroei (achondroplasie) heeft het kind een disproportioneel skelet, gekenmerkt door een relatief groot hoofd en korte ledematen. Door deze afwijkende groei van het skelet heeft het kind moeite met de motorische ontwikkeling. Het hoofd is relatief groot, waardoor het lastiger is voor het kind om te kunnen rollen, zitten en andere taken uit te voeren waarbij een goede hoofdbalans van belang is. Ook hebben kinderen met dwerggroei vaak een verminderde spierspanning in het lichaam en zijn de gewrichten hypermobiel.

Bij deze kinderen is het van belang dat ze pas gaan oefenen met zitten wanneer er voldoende hoofd- en rompbalans is.

Als kinderfysiotherapeuten kunnen we een rol spelen bij het stimuleren van de motorische ontwikkeling op een manier die het beste is voor uw kind.

Orthopedische afwijkingen

Er kunnen zich nog veel andere afwijkingen voordoen in de botten, gewrichten, spieren en pezen. Dit kan op allerlei verschillende manieren effect hebben op de ontwikkeling en beweeglijkheid van uw kind. Op dit gebied kunnen wij helpen door de bewegingen zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen.

Back To Top