Ga naar hoofdinhoud

(Vertraagde) motorische ontwikkeling

Veel ouders maken zich wel eens zorgen over de motorische ontwikkeling van hun kind. Hoe kan het dat de baby van de buren al kan rollen en hun eigen kindje nog niet. De verschillen kunnen groot zijn, maar daarom hoeft er nog niet direct een probleem te zijn. Het ene kind ontwikkel zich nu eenmaal sneller dan het andere.

Als uw kind bepaalde vaardigheden echter maar niet leert, kan het zijn dat u of uw (kinder)arts zich zorgen beginnen te maken. In dit geval kunnen wij eens naar de ontwikkeling van uw kindje kijken, om te zien of er daadwerkelijk een motorische achterstand is.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de motorische ontwikkeling stagneert. Denk aan ziekte of een aandoening. Als kinderfysiotherapeuten kunnen we de motorische ontwikkeling van uw kindje zo goed mogelijk ondersteunen en u hierover zoveel mogelijk tips en adviezen geven. Hoe kunt u bijvoorbeeld het beste met uw kindje spelen, of hoe zorgt u ervoor dat uw baby comfortabel ligt.

Om erachter te komen of uw kind motorisch een achterstand oploopt, is het belangrijk om te weten wanneer uw kindje ongeveer zou moeten kunnen draaien, zitten, tijgeren, kruipen, staan, lopen, enzovoorts.

Wanneer kan mijn kindje ongeveer draaien, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen?

Tijdens de eerste 18 maanden ontwikkelt een baby zich heel snel op allerlei ontwikkelingsgebieden. Zo ook op het motorische vlak.  Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste motorische mijlpalen van een kind tijdens de eerste 18 maanden.

ROLLEN

3-4 maanden Het kind kan draaien van de zij op de rug
5 maanden Het kind kan draaien van de rug naar de zij
6-8 maanden Het kind kan draaien naar de rug en naar de buik

ZITTEN

7-8 maanden

 

10-11 maanden

Het kind kan neergezet zitten zonder hulp, eerst met een gekromde rug en later met een rechte rug en de beentjes gestrekt.

 

Het kind komt zelf tot zitten

Tijgeren/buikkruipen

7-8 maanden Het kind kan gecoördineerd tijgeren

 kruipen

10-12 maanden Het kind kan zich voortbewegen op handen en knieën (kruipen).
12 maanden Het kind kan zich nu ook voortbewegen op handen en voeten. Dit wordt de olifantenloop genoemd.

STAAN

10-12 maanden Het kind kan zich optrekken tot een staande positie

 lopen

10-13 maanden Het kind gaat lopen terwijl het zich vasthoudt aan objecten
11-14 maanden Het kind kan lopen aan de hand van een volwassene
13-17 maanden Het kind kan zelfstandig lopen
Back To Top