Ga naar hoofdinhoud

Bij een vertraagde motorische ontwikkeling kunt u aan het volgende denken:

  • Uw kind wil niet zelf lopen, maar altijd aan de hand worden meegenomen.
  • Uw kind valt of struikelt veel.
  • Uw kind beweegt houterig.
  • Uw kind leunt tegen stoelen, kisten en banken en staat niet los als hij of zij aan het spelen is.
  • Uw kind heeft moeite met schrijven, kleuren en knippen.

Dit hoeft geen probleem te zijn. Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Dit is prima en dan is het absoluut geen probleem als sommige vaardigheden wat langzamer ontwikkelen dan gemiddeld.

Het kan wel een probleem worden als u merkt dat uw kindje gefrustreerd raakt of als de ontwikkeling niet doorzet maar vastloopt. Of als uw kleuter niet goed kan mee komen op school, omdat hij of zij bepaalde fijne en/of grof-motorische vaardigheden nog onvoldoende beheerst.

Bij een vertraagde motorische ontwikkeling zijn allerlei oorzaken mogelijk. Soms speelt er een balansprobleem. Het kan ook zijn dat uw kind moeite heeft met het zien van diepte, als gevolg van een visusprobleem. Ook zijn sommige kinderen gewoon stijf in de gewrichten, terwijl anderen juist heel soepel of zelfs hypermobiel zijn. Zelfs angst kan al een rol spelen. Tegenwoordig zien we ook vaker kleine kinderen met overgewicht en dit levert problemen op in de motorische ontwikkeling, hoe miniem die dan ook zijn.

Als uw kind eraan toe is om de wereld steeds verder te ontdekken, maar daarbij toch nog uw hulp nodig heeft, kan dit het moment zijn om ons te raadplegen en te vragen eens mee te kijken naar de ontwikkeling van uw kind.

Wij helpen u graag met oefeningen die u zelf met uw kind kunt doen en we kunnen u leren hoe u op zijn of haar signalen kunt reageren. Gelukkig gaat het daarna heel vaak gewoon goed. En als het zo is dat de motorische ontwikkeling van uw kind vertraagd blijft of stagneert door een ziekte of aandoening, dan staan we u, zolang dat nodig of wenselijk is, met raad en daad terzijde.

Back To Top