Skip to content

Regelmatig voorkomende problemen bij jonge kinderen zijn een voorkeurshouding en overstrekken. Deze problemen kunnen we, als ze op tijd worden gezien, goed behandelen.

Wat is een voorkeurshouding?

Als uw kindje meer dan 70% van de tijd met het hoofdje naar dezelfde kant gericht ligt, dan noemen we dit een voorkeurshouding. Het is niet gevaarlijk, maar ook niet wenselijk. Een voorkeurshouding kan namelijk leiden tot afplatting van de schedel en, als je er niet op tijd bij bent, invloed hebben op de motorische ontwikkeling.

Baby op de rug laten slapen

Een voorkeurshouding komt tegenwoordig veel vaker voor dan vroeger. Dit is vooral te wijten aan het feit dat ouders tegenwoordig wordt geadviseerd om hun kindje op de rug te laten slapen, om wiegendood te voorkomen. Hierdoor liggen baby’s veel vaker en langer op hun rug dan vroeger en komt een afgeplatte schedel vaker voor. (Kinder)artsen letten er daardoor ook beter op.

Oorzaak voorkeurshouding baby

Hoe een voorkeurshouding precies ontstaat is niet duidelijk. In de zwangerschap heeft 80 procent van de baby’s al een voorkeur naar rechts. Het is dus een natuurlijk fenomeen, maar na de geboorte moet dit niet doorgezet worden. Een voorkeurshouding kan ook ontstaan na de geboorte, bijvoorbeeld als de baby altijd in dezelfde houding gevoed wordt. Wanneer een baby in zijn box of bedje ligt en geluid of licht steeds van dezelfde kant komt kan dat ook invloed hebben op de houding van het kind. Maar er zijn nog meer oorzaken die het ontstaan van een voorkeurshouding kunnen beïnvloeden, zoals stuitligging, vroeggeboorte, heup-/wervelkolomproblemen, geboorteletsel, lage spierspanning en neurologische afwijkingen

Wat kan ik doen om een voorkeurshouding te voorkomen?

Uw baby loopt in de eerste drie maanden van zijn of haar leven het meeste risico op een afgeplat of scheefgegroeid hoofdje, omdat de schedel dan nog heel week is. Het is daarom belangrijk om vanaf de geboorte goed op de houding van uw kindje te letten tijdens het slapen, spelen, voeden en verschonen. Met deze tips kunt u in veel gevallen een voorkeurshouding voorkomen of afleren.

Tips voor het slapen:

Leg uw baby afwisselend met het hoofdje naar links en rechts als uw hem of haar in bed legt. Wanneer uw kind een voorkeurshouding naar links of naar rechts heeft, draai het hoofdje dan regelmatig naar de niet-voorkeurszijde. Wissel het liefst bij elk slaapje. Gebruik als geheugensteun bijvoorbeeld een knuffel die u links of rechts aan het ledikantje of de wieg zet.

Draait uw baby zijn hoofd toch steeds naar de voorkeurskant? Misschien is aan die kant van de kamer iets aantrekkelijks te zien is (licht van buiten, een muziekmobiel). Een mobiel kunt u eventueel weghalen, maar een raam verplaatsen wordt lastig. Maak in dat geval regelmatig het bed andersom op, zodat het hoofdeind het voeteneind wordt. Zo stimuleert u uw kind om van houding te wisselen, zonder dat u het hoofdje hoeft te draaien.

Mocht u toch hulp nodig hebben schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Back To Top