Ga naar hoofdinhoud

Waarom een kinderfysiotherapeut bij een vroeg geboren baby?

Het is gebruikelijk dat kinderfysiotherapeuten betrokken worden bij de zorg voor te vroeg geboren kinderen, zowel in het ziekenhuis als na ontslag. Bij prematuren met een zwangerschapsduur korter dan 32 weken of een geboortegewicht van minder dan 1500 gram is dit de gebruikelijke procedure. Dit omdat de motorische ontwikkeling van prematuur geboren kinderen anders kan verlopen.  Bij de overige prematuur en dysmatuur geboren kinderen gebeurt dit alleen op verzoek van de kinderarts.

Als kinderfysiotherapeuten vormen we een beeld van de ontwikkeling en de mogelijkheden van uw baby en geven we adviezen over positionering (hoe u uw kindje het beste kunt neerleggen) en hantering (hoe u uw kindje goed vasthoudt, ondersteunt en stimuleert).

Onderzoek

De bedoeling is steeds om uw kind in zijn of haar ontwikkelingsfase te volgen en zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Met behulp van testen of aanvullend onderzoek kan bepaald worden of de motoriek en het ontwikkelingsniveau van uw kind past bij de gecorrigeerde leeftijd.

De gecorrigeerde leeftijd wordt berekend vanaf de uitgerekende datum van de zwangerschap en wordt toegepast tot een leeftijd van 2 jaar. Het doel is afwijkingen in de normale ontwikkeling op tijd te signaleren en zoveel mogelijk te voorkomen door goede ondersteuning.

Back To Top