Ga naar hoofdinhoud

Cerebrale parese

Cerebrale parese is een aandoening waarbij hersenbeschadiging al optreedt voor het eerste levensjaar van het kind. De hersenbeschadiging kan dus ontstaan zijn tijdens de zwangerschap, rond de geboorte of in het eerste levensjaar.

Bij cerebrale parese komt een verscheidenheid aan houdings- en bewegingsproblematiek voor. In hoeverre een kind hier problemen door krijgt is afhankelijk van hoe erg de hersenen beschadigd zijn.

Wij kunnen als kinderfysiotherapeuten helpen bij de motorische ontwikkeling van kinderen met cerebrale parese. Dit doen we door ze op de juiste manier te stimuleren en begeleiden bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden.

Spierziekten

Er zijn veel verschillende spierziekten bekend in Nederland. Sommigen uiten zich op latere leeftijd uiten, maar er zijn ook aangeboren spierziekten die al direct vanaf de geboorte aanwezig zijn. Deze gaan vaak gepaard met een vertraagde motorische ontwikkeling.

Veelvoorkomende spierziekten zijn de ziekte van Duchenne (DMD), spinale spieratrofie (SMA), hereditaire motorische sensorische neuropathie (HMSN) en Limb-girdle spierdystrofie (LGMD).

Bij veel spierziekten kunnen wij een rol spelen door de motorische ontwikkeling te stimuleren. Verder kunnen we ook een begeleidende rol spelen bij het in kaart brengen van de ziekte en door de bewegelijkheid van de gewrichten van uw kind goed in de gaten te houden.

Plexus-laesie/ Erbse parese

De plexus-laesie of obstetrische plexusbrachialisletsel is een letsel van de zenuwgroep die vanuit de hals richting de arm loopt. Deze zenuwgroep zorgt ook voor de aansturing van de arm.

Tijdens de bevalling kan het zo zijn dat er te veel rek op deze zenuwgroep komt en deze verrekt of zelfs scheurt. Vaak gebeurt dit doordat de schouder van het kind achter het schaambeen van de moeder blijft haken.

Het letsel van de zenuwgroep kan verschillende gradaties hebben. Het ligt eraan welke zenuwen betrokken zijn bij de verrekking of scheuring.

Kinderen met een letsel aan de plexus zullen direct vanaf het begin de aangedane arm minder goed gebruiken.

De arm functioneert anders en kan sommige bewegingen niet maken, waardoor de motoriek met regelmaat vertraagd verloopt. Wij kunnen uw kind en uzelf begeleiden in het optimaal zo optimaal mogelijk verlopen van de de motorische ontwikkeling. Denk hierbij aan het leren om te steunen met de arm, zitten, kruipen en aan oog-handcoördinatie.

Spina bifida

Spina bifida is beter bekend als een open rug. Het is een aangeboren afwijking waarbij de aanleg van de buis rondom het ruggenmerg niet goed is doorlopen. Hierdoor blijft een stuk van het ruggenmerg als het ware bloot liggen. Meestal is de afwijking ter hoogte van de lendenwervels.

Door een spina bifida kunnen neurologische uitvalsverschijnselen ontstaan, naast allerlei andere verschijnselen. Van het blootliggende ruggenmerggedeelte is de functie geheel of gedeeltelijk uitgevallen, waardoor er dus verlammingsverschijnselen optreden in de benen.

Bij de meeste kinderen is de spierkracht van de heup- en onderbeenspieren veel lager dan normaal. Dit zorgt ervoor dat het kind zich op een andere manier ontwikkelt.

Verder moet er in het begin veel aandacht besteed worden aan het voorkomen van vergroeiingen van gewrichten, het doorbreken van een aanwezige voorkeurshouding en het omgaan met gevoelsstoornissen. Op deze gebieden kunnen wij helpen door gerichte oefeningen en adviezen mee te geven.

Andere neurologische problemen waardoor vertraagde motorische ontwikkeling kan ontstaan

Er zijn veel verschillende syndromen en erfelijke ziekten waarbij neurologische problemen op de voorgrond treden. Bij veel kinderen met neurologische problemen spelen motorische problemen een rol. Dit kan komen door verminderde spierkracht, het vergroeien van gewrichten, te hoge of te lage spierspanning, enzovoorts.

Bij al deze motorische problemen kunnen wij helpen om het kind zo goed mogelijk te laten functioneren in zowel de grove als de fijne motoriek. Verder kunnen we u adviseren over de beste hantering van uw kind tijdens dagelijkse bezigheden.

Back To Top